Binnenkort vind je hier meer info over Wonder Window en expo #1 van Dominiek Kampman. Tot snel!

Wonder Window is een wisselende minitentoonstelling van onze vrienden, hun fascinaties en de NDSM. Een levenslange obsessie of een kersverse focus – het is passie in een kassie van en voor de buurt. In het raam van onze studio aan de Ms. van Riemsdijkweg 42 in Amsterdam.

Wonder Window #5

Jonas Kooyman: Reality TV

Vanaf 12 mei

Wonder Window #5 etaleert de geëtaleerde mens. Jonas Kooyman, journalist en oprichter van nieuwsbrief de Havermelkelite, is gefascineerd door het gedrag van mensen in de huidige tijdgeest sinds hij als puber op slag verliefd werd op reality-tv. Weinig vangt het gedachtengoed van de samenleving zo goed als de mensen onder een vergrootglas in deze moderne tragedies. Liefdesverdriet, jaloezie, blijdschap, egoïsme, verlangen… Hoezo guilty pleasure? Dit is het echte leven!

Maar met de jaren ontstond de twijfel. Want hoe onschuldig was dit genre nou écht? Reallifeseries spelen in op de onzekerheden van deelnemers, zetten vrouwen tegen elkaar op, belonen alleen degenen die het hardst schreeuwen en zijn dusdanig gescript dat ze mijlenver van de realiteit staan. Waar ligt de grens tussen met of om iemand lachen? Wanneer moeten mensen in bescherming worden genomen?

Feit blijft dat meer dan twintig jaar reality tv z'n stempel heeft gedrukt op de moderne mens. Want ook al kun je ons niet volgen op televisie, we spelen wel de hoofdpersoon in onze eigen reallifesoap op sociale media. Misschien blijven we door de wirwar aan likes, comments en algoritmes, juist verlangen naar de bakermat van dit gedrag. Want laten we eerlijk zijn, het is wel zo overzichtelijk als maar één ding telt: is hij nou wel of niet vreemdgegaan?

Wonder Window #5

TBA

Datum: TBA